Reisverhaal «Singapore deel 1 en deel 2»

singapore, twee maal een dag | Singapore | 4 Reacties 30 September 2017 - Laatste Aanpassing 08 November 2017

Singapore deel 1 en deel 2

Singapore is een stadstaat, een zelfstandig land dat slechts bestaat uit een stad en enkele dorpjes. De oppervlakte van het landje is slechts 719 km2, minder dan 1/40 van de oppervlakte van België. Singapore bestaat uit een aantal eilandjes waarvan het Singapore eiland het grootste is.
Ondanks de zeer kleine oppervlakte wonen hier meer dan 5,6 miljoen mensen.
Er zijn 4 officiële talen: Engels, Tamil (een taal uit Zuid-India), Maleis en Chinees.

Situering van Singapore op de wereldkaart, met links een uitvergroting

Het eiland Singapore

Het was een Britse handelskolonie sinds 1819, gesticht door Sir Thomas Raffles (de man van de Rafflesia arnoldii, de grootste bloem ter wereld) en sinds zijn onafhankelijkheid is het een van de meest vooruitstrevende landen ter wereld geworden met één van de drukste havens ter wereld.
Voordat Groot-Brittannië het eiland in bezit nam telde het eiland toen reeds circa 150 Chinese en Maleisische vissersdorpen. Dat zie je terug in de demografie van nu, er leven drie groepen mensen op het eiland: Engelsen, Chinezen en Maleisiërs. Daarnaast trokken de lichte immigratiewetten immigranten uit Sri Lanka, Thailand en de Filipijnen. Daardoor is Singapore een ontmoetingsplaats geworden van de oosterse en de westerse wereld. De inwoners hangen verschillende godsdiensten aan: boeddhisme, islamisme, christen, hindu, sikh, taoïsme en confucionisme.

Het ligt net ten zuiden van het schiereiland van Maleisië waarmee de stad met bruggen verbonden is.  In het zuiden, aan de andere kant van de stad, ligt Suatra en nog een aantal kleinere Indonesische eilanden.

Singapore is dan ook een van de veiligste hoofdsteden ter wereld, en tevens een van de schoonste. Zaken als kauwgom en drugs zijn er verboden, vooral drugs. Op het invoeren van drugs staat de doodstraf! Afval, hoe klein ook, in het openbaar achterlaten zorgt voor een flinke geldboete. Wat een tegenstelling tot Indonesië!

We komen 2 maal voor een dag in Singapore (buiten de eerste overnachting).

We komen pas 's avonds laat aan uit Sumatra op 30 september.  Zondag 1 oktober bezoeken we de stad voor de eerst maal.  Maandagochtend 2 oktober vliegen we door naar Sulawesi.

De botanische tuin is één van de hoogtepunten van een bezoek aan Singapore. Het 82ha grote park is in 2015 op de Unesco Werelderfgoedlijst geplaatst. In 1822 kwam het idee voor een plantentuin van Sir Raffles, de stichter van Singapore en een belangrijke bioloog. Het was pas in 1859 dat de tuin op zijn huidige plaats werd gestart.
In de beginjaren was de tuin er vooral om nuttige planten van overal ter wereld hier aan te planten voor landbouwdoeleinden. De eerste aanplanting was va de rubberplant, afkomstig uit Brazilië. De rubberplant was een belangrijk gewas in het begin van de 20ste eeuw, niet alleen voor Singapore, maar ook voor gans Zuidoost-Azië. Tegenwoordig is de tuin een tropisch botanisch instituut, het enige in zijn soort op de Werelderfgoedlijst.
Reeds in 1922 werden orchideeën vermeerderd door gebruik te maken van erlenmeyers (in vitro) en een kunstmatige voedingsbodem. De Orchideeëntuin is meer dan 3ha groot en de belangrijkste ter wereld.

Hieronder dus een aantal foto’s van orchideeën en andere planten, een gedeelte ook van de Gemberfamilie, een belangrijke en grote plantenfamilie waartoe ook de banaan en de Heliconia behoort.

We hebben 2 maal een flinke regenbui waardoor we telkens een tijd moeten schuilen. Daarna gaat onze wandeling gewoon door.

Daarna trekken we richting stad om wat meer beschutting voor het regenweer te hebben. De voornaamste winkelstraat is een aaneenschakeling van shoppingparadijzen, iets wat voor de bewoners van Singapore blijkbaar erg belangrijk is.

mensen staan overal keurig in de rij en niet zoals overal elders in Azië, drummend om eerst te zijn. Mensen een hele natie, kunnen dus opgevoed worden tot andere gewoontes!

Enkele foto’s van gebouwen

We wandelen voorbij het presidentieel paleis. De president in Singapore heeft geen enkele macht, het is een ceremoniële functie en blijkbaar wordt de president dan ook niet verkozen.
Eénmaal per maand, op de eerste zondag is er een ceremonie bij het wisselen van de wacht. We blijven even staan kijken, het geheel duurt iets meer dan een half uur.

zowel de groep die de wacht heeft gedaan als de nieuwe groep hebben een muziekkapel

het gaat hier wat meer energiek aan toe dan we gewoon zijn in bvb. Londen

de militaire politie voert een soort dansje op. Hun geweren zijn het voorwerp waarmee gejongleerd wordt

het lijkt op een optreden tijdens een schoolfeest

Laatste bezoek aan Singapore

Het openbaar vervoer is Singapore is schitterend georganiseerd. Eerst is er de MRT, een soort metro die evengoed bovengronds kan rijden. De treinen en de stations zijn erg netjes onderhouden. Bij de haltes zijn er bussen, bij de eindhaltes zelfs busstations om de reizigers verder te vervoeren.

We hebben voor ons derde verblijf in Singapore een hotel, de beide vorige keren was dat een homestay, nu zijn daar geen vrije kamers meer.
Vanuit de luchthaven kunnen we met de MRT naar het hotel, niet zo ver van het stadscentrum. Vanaf het station Lavender moeten we kort stappen om er te komen.

Wat een verschil weer, Indonesia heeft heel wat afvalproblemen, organisatieproblemen, veiligheidsproblemen. In Singapore verloopt alles geregeld en georganiseerd. Nochtans zijn de meeste bewoners ook Aziaten ….

Het hotel waar we deze derde maal in Singapore verblijven is slechts 3 weken open. Alles is nog nieuw.

We wandelen naar en eten in een restaurant in Little India, een grote Indische wijk met heel veel winkels in kledij, kleermakers, goudwinkels, restaurants en eethuisjes en natuurlijk geldwisselaars. Hier is alles wat meer rommelig, waarschijnlijk werken hier heel wat mensen voor een lager loon dan op vele andere plaatsen in Singapore.

boog boven de hoofdstraat in Little India

en aan beide zijden een olifant …

We rijden met de MRT naar het gebied van de Waterfront, rond Marina Bay.
De regering van Singapore had en heeft een visie op lange termijn op het vlak van urbanisatie en de creatie van gebieden voor winkels, vrije tijd, recreatie, open ruimte. Rond Marina Bay is het deelproject zo goed als afgewerkt. Voor de volgende 15 tot 20 jaar staat er nog veel meer op stapel.

kaart van Marina Bay Waterfront. De stippellijnen stellen de wandelpaden voor

Het water is of afkomstig van een riviertje of een zeearm. Singapore bestaat immers uit eilanden.

Het aangename van dit gebied is de afwezigheid van verkeer op het niveau waarop mensen wandelen, joggen, kuieren, gaan eten, ….. . Er is heel wat groen, de mensen komen hier genieten, anderen komen luxueus eten.

eerste zicht op het Marina Bay Sands gebouw, een enorm hotel met meer dan 2000 kamers. Bovenaan verbindt een enorme tuin met een zeer groot zwembad de 3 pijlers

We wandelen meer dan 2,5u rond, het wordt in die tijd duister, de duizenden lichtjes gaan aan, mensen blijven wandelen en sporten. We genieten van de warmte, overmorgen zijn we weer in de koude. Toch spijtig dat we die warmte niet kunnen opstapelen en nadien (in België) beetje bij beetje afgeven. Wij mensen zijn nu eenmaal geen oplaadbare accu (batterij).

Hier volgen heel wat beelden

Marina Bay Sands is niet enkel een zeer groot hotelcomplex, het bevat ook een luxueuse shoppingmall met alles er op en er aan,

de skyline van Singapore downtown

de Spiraalbrug, uitsluitend voor voetgangers

waar je ook kijkt, er zijn steeds gebouwen in een aparte architectuur

een beeldengroep, vader, moeder en kind kijken

naar kleinere zus en broer die wat lager staan

aan de voet van de wolkenkrabbers staat er een zeer groot klassiek gebouw, het Fullerton hotel, 5 sterren. Kamers starten bij 220€ per nacht

op een grasplein staan enkele grote stenen cactussen. In deze warme temperaturen zouden de cactussen wel kunnen gedijen, de vochtigheid echter is er teveel aan

onder een brug zitten twee mensen piano te spelen, niet voor het geld, zo maar …

wat verder, op een ander grasveld liggen enkele grote houten schildpadden

links een brug voor auto’s helemaal versierd met bougainvillea’s die momenteel in bloei staan. Rechts een oude ijzeren brug, ook voor auto’s. Op beide plaatsen worden de auto’s visueel afgeschermd

een park met een aantal bomen, volledig begroeid met epifyten (planten welke op bomen groeien, maar geen schade aan de bomen toebrengen)

aan een andere zijde staan een aantal heel klassieke gebouwen, enkele herbergen een museum, iets voor een later bezoek aan Singapore

 beide gebouwen op de voorgrond bestaan helemaal uit glazen driehoeken. Elk van de driehoeken heeft een metalen dak, in de vorm van een driehoek, uitstekend naar buiten. Dat zorgt voor het speciale effect

fotosessie van een koppel in traditionele moslim bruidskledij. De achtergrond is voor hen blijkbaar niet zo belangrijk, een gewone grijze muur

het is ondertussen bijna helemaal donker. Hier een voetgangersbrug

naast de brug versierd met de bougainvillea’s

een grote leeuw met een vissenstaart spuwt veel water

we kijken even terug, ook daar gaan de lichten aan

we komen aan de voet van Marina Bay Sands. In de inkomhall van de mall staat aan beide zijden een kerstboom

We zijn net op tijd om het klank-, water- en lichtspel te zien op de esplanade van Marina Bay Sands. Hier kunnen duizenden mensen zitten

Nog een laatste beeld van een grote figuur aan de voet van Marina Bay Sands. Het stelt een bloem voor

Naast de zeer mooie botanische tuin is ook Jurong vogelpark een belangrijke bezienswaardigheid.  Over enkele jaren verhuist het vogelpark naar een gebied bij de zoo

Met de MRT en de bus geraken we er, het ligt aan de westelijke zijde van de stad.  

busstations sluiten naadloos aan op stations van de MRT. Je hoeft eventueel niet in de regen te lopen

Net zoals de plantentuin is ook het vogelpark schitterend gemaakt.

De volières zijn enorm groot en hoog, geen enkel gaatje in de netten. We kunnen in enkele wandelen op grondniveau en op hoogte van de canopy, de boomtoppen.

Er zijn enkele vogels uit andere continenten

de Australische pelikaan

een Zuid-Afrikaanse pinguïn

Zuid-Amerikaanse papegaaien

en Zuid-Amerikaanse toekans

de Australische kaketoe

 Zuid-Amerikaanse toekans

een Indische kraanvogel

de Australische kookabura

en de Motmot uit de Amazone

hier zijn enkele sprekende papegaaien welke ook mooi kunnen zingen in het Engels, Chinees en Maleis ….

Een andere grote volière huisvest papegaaiachtigen, heel kleurrijk

Hier kunnen we de vogels zien welke niet of nog moeilijk te spotten zijn in Indonesië. Soms vliegen de vogels vrij in de volières, maar soms zitten ze nog extra beschermd achter bijkomende afsluitingen. Deze vogels zijn zodanig met uitsterven bedreigd (en heel veel geld waard op de zwarte markt in China en oost Azië) dat een bijkomende beveiliging noodzakelijk is.

Hier een aantal beelden van de vele mooie (en dikwijls bijna uitgestorven) vogelsoorten.

in een vogelshow komt een grote Neushoornvogel voor welke voedsel brengt bij zijn wijfje in het nest. Hier in het vogelpark is men er al meer dan 15 jaar geleden in geslaagd om Neushoornvogels (in gevangenschap) te laten kweken. De jongen worden vrij gelaten in hun natuurlijk biotoop

de enige endemische vogel van Bali, welke we daar ook gezien hebben 2 jaar geleden is de Bali Spreeuw (Leucopsar rothschildi) een vogel welke zeer goed moet beschermd worden, Chinezen zijn er dol op en geven veel geld om een Balispreeuw in een kooi te hebben

de Bonte Muskaatduif (Ducula bicolor)

de nog uiterst zeldzaam voorkomende Nicobarenduif (Caloenas nicobarica) (komt voor op het Indische eiland Nicobaren, ten noordwesten van Sumatra gelegen)

nog veel meer zeldzaam in het wild voorkomend is deze Koningsfazant (Syrmaticus reevesii)

Zebraduif (Geopelia striata)

Chinese Bamboepatrijs (Bambusicola thoracicus)

Gemaskerde Lapwing (Vanellus miles miles)

Witbrauwlijstergaai (Garrulax canorus)

het Timorpaapje (Saxicola gutturalis

de Kuifloze Prelaatfazant (Lophura diardi)

Rijstvogel (Padda oryzivora)

Irislori (Psitteuleles iris)

Witkuiflijstergaai (Garrulax leucolophus)

hier loopt één klein hertje rond, niet hoger dan een hondje , de Kleine Kantjil (Tragulus kanchil)

Waaierduif (Goura victoria)

Swinhoes Fazant (Lophura swinhoii)

 Rode Muskaatduif (Ducula rufigaster)

Groene Fazant (Phasianus versicolor)

 Witstuittriller (Lalage leucopygialis)

naam nog niet gevonden

naam nog niet gevonden

Vrouwenlori (Lorius domicella)

Indische Brilvogel (Zosterops palpebrosus)

 vink-achtig vogeltje

Kleine Smaragdbreedbek (Calyptomena viridis)

Maleise Purperspreeuw (Aplonis panayensis)

Germain’s Pauwfazant (Polyplectron germaini)

vogeltje waarvan ik de naam nog niet gevonden heb

Bankivahoen (Gallus gallus)

Ceylongoudborstbuulbuul (Pycnonotus melanicterus)

Pinon’s Muskaatduif (Ducula pinon)

(Oriolus chinensis maculatus), geen Nederlandse naam

mannetje van Blauwrugpapegaai (Psittinus cyanurus)

Gestreepte Baardvogel (Megalaima lineata)

Pruimkopparkiet (Psittacula cyanocephala)

Kopersmid (Megalaima haemacephala)

Appelvink (Coccothraustes coccothraustes)

naam nog niet gevonden

Zwartvleugelspreeeuw (Sturnus melanopterus tertius)

Groene Muskaatduif (Ducula aenea)

Kaalkopspreeuw (Sarcops calvus)

Spitskuifduif (Ocyphaps lophotes)

naam nog niet gevonden

Witkraagijsvogel (Todiramphus chloris), een ijsvogel welke in het wild in Singapore voorkomt

Tavetawever (Ploceus castaneiceps), een wever

Driekleurige Glansspreeuw (Lamprotornis superbus)

Papua en enkele van de West-Papua eilanden kennen de paradijsvogel als endemische vogel. Paradijsvogels zijn toch wel speciaal. Tot 10 mannetjes proberen in de gunst van een wijfje te komen om met haar te kunnen paren. Om in de gunst te komen voeren zij o.a. dansjes uit. Uiteindelijk kiest het wijfje dat mannetje dat voor haar de mooiste dansen uitvoert.

Hier in het Jurong Vogelpark zit de Kleine Paradijsvogel (Paradisaea minor)

065 het grote eiland stelt Nieuw Guinea voor, maar dan enkel het Indonesisch gedeelte. Hier komt deze paradijsvogel voor in het wild

In het vogelpark zit het wijfje in een andere kooi dan de mannetjes.

wanneer het wijfje aan de afsluiting tussen haar kooi en deze van de mannetjes komt, lokt zij het paargedrag bij de mannetjes uit

een eerste actie is het opensperren van de vleugels met de kop van het wijfje af gericht

dan begint de dans, nu met de kop naar het wijfje toe gericht

ook de staartveren worden tijdens de paringsdans wijd open gespreid

wijfjes houden ervan om omgekeerd aan een tak te hangen en hun vleugels open te spreiden

Een andere afdeling is deze van de Neushoornvogels. Enkele kleinere soorten komen in Afrika voor, we zagen ze daar tijdens onze reizen in het zuidelijke deel van Afrika.
De meeste Neushoornsoorten komen in Sumatra voor maar hun woongebied verkleind alsmaar door de woudkap. Ze zijn dus erg zeldzaam geworden.

 (Buceros bicornis), een van de grootste Neushoornvogels. Kwam op verschillende plaatsen in oost Azië voor. In Indonesië enkel op Sumatra

 (Anthracoceros albirostris convexus), een soort welke een tijdje niet meer op Singapore voorkwam. Nu zijn er nestkastjes gebouwd waardoor deze Neushoornvogelsoort weer meer te zien is

 (Buceros rhinoceros rhinoceros) komt op Sumatra, Java en Borneo voor

de enige soort Neushoornvogel welke op Papua voorkomt is de **** (Rhyticeros plicatos)

(Anorrhinus galeritus) is een vleesetende neushoornvogel. Vooral de mannetjes helpen bij het uitbroeden van het ei van het dominante paar vogels door voedsel te brengen bij het wijfje en het kuiken

(Buceros bicornis) een van de grootste vogels

(Anthracoceros malayanus). Sinds 1995 slaagt Jurong Vogelpark er al in om deze soort in gevangenschap te laten broeden

(Berenicornis comatus) een soort welke zich voedt met insecten, vogels en kleine zoogdieren

Op een eiland tussen watervogels zien we dit reptiel in de boom klauteren, waarschijnlijk een wild exemplaar

En als laatste foto nog deze van het spikspliternieuwe hotel waar we verblijven

Hiermee eindigen we onze korte kennismaking met Singapore, een stad om zeker nog verder te ontdekken in de toekomst.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

KATRIEN WELKOM THUIS! BINNENKORT ZIEN WE ELKAAR HOPELIJK EENS LIFE TERUG! DANK VOOR JULLIE MOOIE REISVERHAAL! KATRIEN Geplaatst op 12 November 2017
Cecile Lou,Stephan Nog nooit zo een prachtige orchideeën gezien! Ik wist niet dat er zoveel fel gekleurde vogels bestaan, sublieme neushoornvogels, mooie fazanten en kleurrijke duiven... Ondertussen weer thuis on ons grijze landje! Veel Gr Tot kijkt Cecile Geplaatst op 09 November 2017
Stephan Van der Bracht Bij het einde van weerom een prachtige trekreis doorheen enkele van de vele eilanden van Indonesië, spreek ik mijn oprechte dank uit aan LOU, voor de perfecte organisatie van ALLES ! 4 weken Sumatra, met auto en chauffeur, leerden ons op 3.000 km enkele facetten kennen van dit enorme eiland, zo groot als Spanje, met vele "inheemse" volkeren, eindeloze bergketens en ook mooie eilanden, doch met als topper de grootste vulkaankrater ter wereld, met in zijn kratermeer een eiland, zo groot als Singapore ! TOP ! Op Sulawesi, weinig bevolkt, trokken we zelf met een perfecte Indonesische Toyota rond, een 3.000 km ook, door een eiland in "handvorm", met een kustlijn groter dan deze van de USA... hier ook weer typische volksstammen, met bizarre gebruiken en zoals steeds, met eigen talen (!), ingebed in een equatoriaal woudgebied, waar we ook mooie jungle-ervaringen konden opdoen (met gids), maar heel speciaal hier ook de koraaleilanden, misschien de mooiste koraalgebieden ter wereld (en deels ook nog weinig bekend) !!! Steeds, goede huisvesting, dikwijls in homestay, voedsel waar we nooit ziek van werden (vers bereid) en steeds lieve, lachende mensen rondom ons... eens reis om nooit te vergeten !!! Dank U, Lou ! (nb : de enorme blog is een levenswerk van Lou, en uitsluitend van Lou (behalve enkele foto's van mij, heel speciaal deze foto's, waarop Lou voorkomt)... vele uren 's avonds en 's nachts, en soms in de late namiddag als het eens tropisch regende, was Lou bezig met het selecteren van foto's, het uittypen van haar teksten, het opzoeken van achtergrondinformatie ... en dan, eens in de week, moesten we ergens krachtig genoeg internet weten te vinden om het werk van één week op internet te plaatsen, zodat onze familie en vrienden kunnen meegenieten van de reis ! Geheimtip voor echt zwaar geïnteresseerden : dat deel van de blog, waarop je kan "inklikken" met alle praktische informatie ! Het is mooi geweest ! Stephan. Geplaatst op 09 November 2017
Wivine Welkom thuis! De reisverhalen waren weer super! Geplaatst op 09 November 2017

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking