Reisverhaal «Iran, inleiding»

Iran, misschien wel de oudste beschaving, het land tussen oost en west | Iran | 8 Reacties 21 September 2016 - Laatste Aanpassing 09 December 2016

Onze nieuwe tocht gaat richting Midden-Oosten, naar Iran.  
Bij het inpakken van de valies moet ik mijn garderobe aanpassen.  Jullie zullen het wel zien op de foto's.

De vlucht gaat via Wenen en na iets meer dan 5u we vliegen boven Iran.  Het landschap en de gebouwen hebben alle dezelfde zandkleur.  Een zeldzaam groen veldje zorgt voor afwisseling.
Net voor we landen worden de vrouwelijke passagiers verwittigd om  een hoofddoek te dragen.

Het vliegveld van Teheran is vrij klein.  We zijn vrij snel buiten.

De eigenaar van de hostel (in feite een homestay) komt ons ophalen. 
De man is sinds 7 maanden een gepensioneerd fysicaprof aan de universiteit van Teheran, zijn vrouw had een gelijkaardige job.  Zij misten het contact met de jonge mensen, ze startten in april met de hostel, 4 kamers. 


de eigenaar kan  uren vertellen over zijn godsdienst en zijn land


binnenshuis bestaan de kledingvoorschriften niet

Omdat ze hun gasten behandelen als hun broers en zusters, de hostel kent een groot succes.  Gelukkig  hebben we in juni al gereserveerd.

Op de weg naar het hostel, stoppen we om een lokale specialiteit te proeven.  De eigenaar koopt ons saffraanijs, zeer lekker.

Vandaag is het de voorlaatste dag van de jaarlijkse herdenking van de moord op Imam Hosseyn, de derde Imam voor de Sjiiten. De Imam werd meer dan 1400 jaar geleden vermoord nadat zijn familie reeds was uitgemoord.  De reden was dat de Imam gedurende zijn leven meestal in gebed verzonken was.
De herdenking bestaat uit passiespelen dagelijks overal in het land.  Iraniërs dragen gedurende deze dagen zwarte kledij, de vrouwen dragen sjadors. De passiespelen duren 10 dagen.

's Avonds gaan we naar de passiespelen kijken.


links boven hangen foto's van mensen welke stierven tijdens de Irak-Iranoorlog van 1980 tot 1988


Imam Hoseyn wordt voorgesteld door de man met groene kledij, de moordenaars hebben rode en zwarte kledij


Gedurende deze dagen geven vele restaurants gratis voedsel aan iedereen.  Ze koken, verpakken het in isomodozen, voegen een plastieken lepel toe, en geven duizenden van deze dozen weg op vrij korte tijd.

Morgen, 12 september, is de voornaamste van de herdenkingsdag.  Alles zal gesloten zijn.


zelfs deze bakker geeft zijn brood gratis aan ons


hier wordt ook voedsel klaar gemaakt

De eigenaar van de hostel vergelijkt zijn huis met de Verenigde Naties, mensen van overal ter wereld.  We hebben een gezellige en interessante tijd samen


1. Iran, een inleiding

De officiële naam van Iran luidt “Islamitische Republiek Iran”.
Iran ligt in het Midden Oosten, op de landbrug tussen Eurazië en Afrika. Door deze ligging behoort Iran tot de streken met de oudste menselijke bewoning op aarde.

Iran wordt gegrensd door (vanaf het noorden in wijzerzin) de Kaspische Zee, Turkmenistan, Afghanistan, Pakistan, de Arabische Zee, de Golf van Oman, de Perzische Golf, Irak, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan.


Kaart waar de ligging van Iran wordt weergegeven

Iran heeft een oppervlakte van 1 648 000 km2, bijna 55 maal groter dan België. Van deze oppervlakte is i-ongeveer 55% woestijn en steppe, 20% weideland, 12% is geschikt voor landbouw, 8% is bos en 5% wordt ingenomen door steden. De hoofdstad en grootste stad is Teheran (Tehran) met 8 miljoen inwoners in de stad zelf en 15 miljoen inwoners in de agglomeratie.
De totale bevolking telt ongeveer 79 miljoen mensen, waarvan 43% jonger dan 35 jaar is, een jonge bevolking dus. De bevolkingsdichtheid is 48,8 inwoners per km2. In het woestijngebied wonen natuurlijk zeer weinig mensen. 70% van de inwoners wonen in stedelijke gebieden, 30% op het platte land.

Naast de Persen wonen er ook Koerden, Asiriërs, Luren, Mazanderanen, Gilaken, Turkmenen, Qashqais, Belutsen, Arabieren en andere volkeren. Naast de officiële taal, Pezisch of Farsi, wordt ook Asirisch, Koerdisch, Lurisch, Gilaki, Turkmeens, Arabisch, … gesproken. 84% van de inwoners kunnen lezen en schrijven. Perzisch is een Indo-Germaanse taal, maar wordt in het Arabisch geschreven. Omdat er voor de typischePerzisch klanken geen Arabische letters bestaan, heeft men er voor het Perzisch extra letters toegevoegd.

Wat betreft de religie, 89% zijn Schiïten, 9% Soenieten. De 2 overige procenten zijn verdeeld over verscheidene godsdiensten waaronde Joden, Kristenen, Zoroasters, … .

De hoogste berg, Damavand, is 5671m hoog en ligt in het Elboers gebergte (verschillend van Elbroes), ten oosten van Teheran. De langste rivier, Karun, is 830km lang en mondt uit in de Perzische Golf, de Sefid Rud is 720 km en mondt uit in de Kaspische Zee.

Het klimaat is gematigd in het noordwesten, vochtig-warm aan de Kaspische Zee, in het centrum continentaal klimaat met hete zomers en koude winters , alpijns in de hogere bergen, subtropisch aan de Perzische Golf.

De president is Hassan Rohani, verkozen in 2013 voor 4 jaar. De opperste religieuze leider is Ayatollah Khamenei. Er is een éénkamerparlement met 290 plaatsen.

De lokale munt is de Rial (IRR) waarbij 100.000 Rial ongeveer 3€ waard is. Dikwijls wordt ook de Tuman gebruikt, waarbij 1 Tuman gelijk is aan 10 Rial.
In 2014 was ongeveer 12% van de beroepsbevolking werkloos, onder de jongeren echter steeg dat percentage tot 25%.

Tot slot behoort Iran tot de volgende internationale organisaties: Verenigde Naties, Opec (organisatie van olieproducerende landen, VOIC (organisatie van de Islamitische Konferentie), G24 (Intergouvernementele groep van 24 van internationale monetaire zaken en ontwikkeling ), IAEA (International Atomic Energy Association ), IMF (Internationaal Monetair Fonds), WHO (Wereld GezondheidsOrganisatie), UNESCO. In Iran zijn er 26 plaatsen die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

Om in het ganse land Iran eenzelfde tijd te kunnen hanteren, is er een speciale tijdszone ingesteld, nl +2,5u ten opzichte van de tijd in Midden-Europa.

De geschiedenis van Iran is uiterst complex. Net zoals overal ter wereld, werd er gevochten, gebieden veroverd en weer verloren, volkeren immigreerden, verhuisden, en stierven soms uit.
Ik las een boek Iran, een cultuurgeschiedenis geschreven door Michael Axworthy, heel interessant en goed geschreven. De complexiteit van de geschiedenis wordt er een beetje uit de doeken gedaan.
In het kort komt het er op neer dat de Meden en de Perzen en andere volkeren die daar woonden en wonen, vochten tegen Egyptenaren, Grieken, Romeinen, Indiërs, Chinezen, Mongolen, Arabieren, … .
De geschiedenis zoals wij ze geleerd hebben, stopte zo wat aan de grenzen van Iran.
Ook de geschiedenis van de verschillende godsdiensten, hoe ze ontstaan zijn, wat en wie ze beïnvloed heeft, hoe ze geëvolueerd zijn, wordt wat uitgelegd.
Bij de bezoeken zal er telkens wel een tijd, een volk, een leider ter sprake komen. Er is immers nog heel wat uit het verleden, al dan niet gerestaureerd, te zien in Iran.

Om bij het lezen van de blog enig houvast te kunnen krijgen, geef ik hier in een tabel het overzicht weer van de verschillende dynastieën met de tijd waarin ze leefden.

tijd dynastie
2600-1500 vC Oud Elam
vanaf 2500 vC Marhashi
1500-1100 vC Midden Elam
1100-539 vC Nieuw Elam
715-550 vC Meden
539-330 vC Achaemeniden
323-247 vC Seleukiden
247 vC -224 nC Parthen
224-624 Sassaniden
660-750 Omayaden
750-1258 Abbasiden
821-873 Taheriden
867-911 Saffariden
892-999 Samaniden
928-1090 Ziyariden
945-1055 Buyiden
977-1190 Ghaznawiden
1038-1194 Seltschuken
1194-1231 Choresmiden
1265-1353 Ilkaniden
1314-1393 Muzzafariden
1336-1432 Jalairiden
1370-1506 Timuriden
1380-1468 Qara Qoyunlu
1387-1501 Aq Qoyunlu
1501-1722 Safawiden
1736-1796 Afscharen
1750-1794 Zand
1796-1921 Qajaren
1925-1979 Pahlavi
vanaf 1979 -

Waarom kiezen we voor Iran?

Iran is een Islamitisch land, doch geen Arabisch land met heel veel schitterende architectuur, met een natuur die heel divers is en met zeer vriendelijke mensen.  Dus alle ingrediënten voor een erg interessant bezoek.  We hopen dat jullie kunnen meegenieten van al dat moois.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

Erik en Els We volgen mee ;-) Geniet ervan!! Geplaatst op 18 Oktober 2016
Bernadette Dag Lou en Stefan, bedankt dat we weer mogen mee volgen. Ben erg benieuwd. Voorlopig doen we dat vanuit Tokyo, waar we op citytrip zijn. We laten nog wel wat horen! Goeie reis, Bernadette en Wim Geplaatst op 16 Oktober 2016
Claudine Interessante inleiding en opfrissing van ons geheugen.We hebben daar 4 weken rondgereisd en vinden het nog altijd een van onze boeiendste reizen.Charmante mensen en prachtige,zeer oude monumenten,maken van dit land een absolute topper! We zijn verheugd een 2de maal al dat moois weer te kunnen bewonderen. We wensen jullie verder een mooie reis en veel boeiende contacten met de plaatselijke bevolking. Claudine en Guido. Geplaatst op 14 Oktober 2016
Van Hule Rita Iran is een land waar we niet zoveel over weten.Dank zij jullie zullen we het beter leren kennen.Jullie eerste bezoek ziet er al veel belovend uit,geniet verder van mens en natuur. Rita Geplaatst op 13 Oktober 2016
Cecile Hallo alletwee Hartelijke ontvangst in Teheran blijkbaar, maar ja ontwikkelde mensen waar jullie logeren. Iran heeft zeker veel te bieden, wij hier worden allicht zeer eenzijdig geïnformeerd door de media Geniet van de reis door het oude Perzië van Zaratoestra en Alexander de Grote Veel gr Cecile Geplaatst op 13 Oktober 2016
Anne Goffin Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen. Na het lezen van Zwaarden paarden en ziektekiemen nog meer. Goede reis! Geplaatst op 13 Oktober 2016
katrien dag jullie beidjes blij dat jullie alvast goed geland zijn en vooral een goede start maakten bij zo een fijn gezelschap! ik volg jullie reis met veel plezier! dank dat we mogen meegenieten. @Lou: dit weekend reizen we naar Londen, waar ik nog mooie herinneringen van onze week samen in 2013 bewaar. Katrien Geplaatst op 12 Oktober 2016
Robrecht en Isabelle Wat een verrassing! We wensen jullie een bijzonder boeiende reis en kijken uit naar jullie interessante verhalen! Veel groetjes Geplaatst op 12 Oktober 2016

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking