Reisverhaal «Taiwan deel 4»

China in en uit | Taiwan | 5 Reacties 09 November 2019 - Laatste Aanpassing 09 November 2019

Vanuit Donggang, een uurtje bussen richting zuiden van Kaohsing, is het kleine eiland Liuqiu te bereiken.Er gaan gewone, trage boten, wij gaan met een catamaran-ferry, net zoals de meeste mensen.

Op deze kaart in het eilandje Liuqiu aangeduid, ten westen -links- van Taiwan

de vorm van het eiland

Het bijna 7 vierkante kilometer grote (of kleine) eiland ligt op ongeveer 13 km van het vasteland (eigenlijk ook een eiland) van Taiwan verwijderd.Liuqiu is een koraaleiland zonder zoetwaterbron -het enge zoete water is afkomstig van de regen (april tot oktober) dat doordringt in dekalkrijke bodem.

koralen te zien in zee

en natuurlijk ook overal op het eiland

In het wild groeien er een aantal plantensoorten

ook droogtevegetatie gedijt hier goed

De enige plantensoort welke hier commercieel gekweekt wordt, is mango.De 13.000 bewoners leven deels van de visvangst …..

er zijn enkele vissershavens, goed beschut tegen de soms erg ruwe zee

….. en vooral van het toerisme.In een gemiddeldjaar komen hier ongeveer een half miljoen toeristen. In de weekends blijven mensen overnachten, er zijn echter veel dagjesbezoekers, zoals wij.

De catamaranferry doet er 20 minuten over tussen het vaste land en het eiland.De meeste bezoekers huren bij aankomst een moto of brommer om het eiland rond te toeren.Buitenlanders moeten een internationaal rijbewijs kunnen voorleggen.Er rijdt echter ook een lijnbus, welke bij alle bezienswaardigheden stopt.

wanneer we tijdens de overtocht even achterom kijken zien we Donggang.Door de fijne nevel verdwijnt het zicht op de stad later

de ferry waarmee we de overtocht maken

Omdat het eiland maar 4 km lang is (in rechte lijn) en de bezienswaardigheden allemaal aan de westelijke zijde gelegen zijn, wandelen wij van het ene naar het andere.

alles is goed bewegwijzerd, ook in het Engels

En er is wel wat te zien.De eerste plaats is ‘Vase Rock’ bij een klein koraalzand-strandje.Het koraal is hier door de werking van de golven uitgeslepen tot een champignonachtige rots.

Ofwel is de zeespiegel in de loop der tijden gedaald, meer waarschijnlijk is dat het eiland, net zoals Taiwan zelf, permanent opgeheven wordt.

Wat verder komen we bij het gebied ‘Beauty Cave’, waar het goed aangelegde pad, door grotten loopt.Regelmatig bukken is de boodschap!

heel wat grotten

het goed aangelegde pad

mooi koraal boven het hoofd van Stephan

Aan de overzijde van de rondweg op het eiland, is een ander wandelpad gemaakt.Hier zijn er geen grotten, wel af en toe andere koraalvormen

Een eind verder langs de weg komen we bij een gebied ‘Wild Boar Trench’.Hier is het wandelpad met verschillende zijwegen, aangelegd door de natuur.Het laat ons de wilde vegetatie zien.

brede houten wandelpaden met goede trappen

de ‘banyan tree’ of Ficus microcarpa groeit hier zeer grond.De kalrijke grond is ideaal voor deze wurgplant

Olifantsoor komt hier veel voor, daar waar er voldoende rirecte zonneschijn is

af en toe een grot, en opletten voor het hoofd.Koralen zijn immers zeer scherp

hier en daar een bloem(etje), soms lekker geurend

soms wat dieper bukken, maar nooit kruipen of sluipen ….

Op een bepaald moment komen we in een soort canyon.

de kaarsrechte wanden zijn volledig begroeid, meest met varens

de maximale hoogte van de rotsen is ongeveer 80m

Onderweg hebben we af en toe zicht op de zee en de kust

daar beneden is er een klein strand

Het laatste bezoek wordt ‘Black Ghost Cave’ genoemd.De naam verwijst naar een zwarte periode uit de geschiedenis.Wanneer een Hollands schip van de VOC schipbreuk leed in dit deel van de Taiwan Straat (zee tussen China en Taiwan) dan maakten de oorspronkelijke bewoners alles wat bruikbaar was buit.Om hen daarvoor te straffen zijn Hollanders op het eiland gekomen en hebben ze de lokale bewoners, die nog in grotten leefden, uitgemoord.Wie nog overbleef maakten ze tot slaven van Hollandse zeevaarders.

nu is er niets dat nog herinnert uit die tijd van vele eeuwen terug

Het pad gaat af en toe door een grot, het belangrijkste hier zijn de uitzichten op de kust.

de golven beuken met geweld op de kust

Wanneer we terug in Donggang zijn, is de Huaqiao mark open, net naast de ferry terminal.Hier wordt vooral verse vis verkocht.

verschillende soorten schelpdieren

hamerkophaaien worden hier gevangen

vissen in alle mogelijke kleuren, heel erg vers

zoet- en zeewatergarnalen

mooie rode tonijn

en vlees van de Blauwvintonijn, een soort die sterk aan het uitsterven is, maar waar geen verbod op vangst voor bestaat.Zowel de vis in zijn geheel (moet steeds diepgevroren worden na de vangst) als het vlees zijn uiterst duur.Het vlees wordt rauw gegeten, zo of in sushi

en oesters ….

ze worden op vraag, ter plekke geopend …

en verorberd(3 grote oesters voor 1€)

Er zijn ook enkele eetgelegenheden waar vis en zee-organismen rauw worden gesmuld, net zoals in Japan

aan een tafeltje kan je natuurlijk ook oesters bestellen, mooi opgemaakt ….

of stukjes rauwe zalm

of een schoteltje gemengde, rauwe vis ….

Op 25 km van Kaohsiung bevindt zich weer een reusachtig groot boeddhistisch klooster en museum.De stichter ervan, Hsing Yun, werd geboren in 1927,in China.Door armoede ging hij als kind niet naar school, maar op 12 jaar kwam hij in een boeddhistisch klooster terecht en werd monnik.Kinderen van arme ouders worden nog wel eens monnik omdat ze dan gratis naar school kunnen.

(wassen ?) beeld van Hsing Yun uit het musem

De man vluchtte uit China weg in 1949 tijdens de opstand (en de installatie van het communisme door Mao) naar Taiwan.
In 1965 heeft hij samen met een aantal leerlingen, hier eigenhandig en in een niet ontgonnen gebied, de start gegeven voor een klooster waar vooral bamboe werd gebruikt.Door bekendheid overal ter wereld en door giften was er uiteindelijk zoveel geld dat hier, op een gebied van 100 ha, een groot klooster, tempels, verblijven voor nonnen en monniken, een boeddhistische universiteit, een museum,… kon gebouwd worden.

luchtfoto van het museumgedeelte op het domein (https://en.wikipedia.org/wiki/Fo_Guang_Shan_Buddha_Museum#/media/File:Fo_Guang_Shan_Buddha_Museum_������������������������_.jpg)

Na wat zoek- en vraagwerk vinden we toch een bus welke vanuit het station van de hoge snelheidslijn naar FoGuangShan rijdt

de toegang tot het museumgedeelte

Vandaag krijgt het complex bezoek van Chinese monniken, te herkennen aan de kleur van hun kledij.

Zelf in dit klooster staan er grote dieren bij de toegang

de leeuw zou boeddha als majesteit voorstellen

olifanten, omdat boeddha zich verplaatst zou hebben op olifanten

In 1997 werden de poorten van het klooster voor het publiek gesloten, 3 jaar later werden ze, op vraag van de president, weer geopend.Het gebied van het museum is pas later gebouwd, het lijkt gericht op toerisme

in de zeer grote inkomhall, het eerste gebouw dat we betreden, zien we niet anders dan souvenirwinkels, eet- en drinkgelegenheden.Binnen het kloostergebied mag er geen vlees geserveerd worden, alles is vegetarisch

Chinezen houden van kopen, kopen en kopen, … dus overal moet er een groot aanbod zijn om er voor te zorgen dat de mensen een gelukkig gevoel te geven (en om zelf geld in kas te krijgen)

alles wat hier verkocht wordt is (zeer) prijzig, maar dat belet de bezoekers niet om (weer) te kopen

grondplan van het toeristisch gedeelte, waar, nu maandag, al 10 reisbussen toeristen hadden aangevoerd.Het gebied is 100 ha groot, men heeft er 9 jaar aan gebouwd en het was voltooid in 2011

Eenmaal buiten de grote inkomhall komen we weer in de buitenlucht.Alles is hier groot, groter, grootst

De weg naar het grote gebouwencomplex achteraan, een halve kilometer verder, telt aan beide zijden 8 pagodes.Men kan via overdekte galerijen aan beide zijden naar de gebouwen achteraan wandelen.Men heeft hier al simpele standen opgebouwd, over enkele dagen is er hier een grote boekenbeurs met boeken over boeddhisme en over vegetarisme

 in één van de pagodes is het kinder-boeddhistisch centrum.De muziek die er te horen is, kan even goed dienst doen in Disneyland ….

Verder staan er nog 36 boeddhistische heiligen afgebeeld

deze heiligen, welke een toegangsweg flankeren, is iets wat we in China dikwijls hebben gezien

Wanneer we achteraan komen zien we pas hoe groot alles hier is

Tot gisteren was hier een tijdelijke tentoonstelling over Binnen-Mongolië, een gebied in China dat grenst aan het land Mongolië en waar dezelfde bodem- en klimaatvoorwaarden gelden.

buiten is nog een kleine yurt te zien.Een yurt is de zomer-bewoning van de nomaden-volkeren in Binnen-Mongolië (en in het westen van China).De yurt is gemaakt van dierenhuiden, geschilderd en aan elkaar genaaid.Op de grond liggen matten, en wanneer de familie gaat slapen worden de slaapmatten uitgerold. Wanneer we China bezochten in 2008 sliepen we zowel in het westen als in Binnen-Mongolië, bij een familie in een yurt

Binnen in het grote gebouw is de tentoonstelling bijna helemaal afgebroken.Toch zien we nog een zadel tentoongesteld

de volkeren, welke in de yurts wonen, verplaatsten zich te paard.Ze waren en zijn uitstekende ruiters.Elk jaar zijn er demonstraties en wedstijden in behendigheden tijdens het paard rijden (bvb onder de buik van het paard hangen, …)

Terug naar het boeddhistisch gebeuren

In de inkomhaal staat een groot kunstwerk, gebeeldhouwd uit een boomwortel

aan het plafond hangen 3 mooie kunstwerken, het lijken grote parasols, fijn beschilderd

Er zijn op deze verdieping 3 boeddhatempels, telkens met een strikt verbod om te fotograferen.

toegang tot de tempels, de orchideeën zijn echt, de rest is kunststof

In de eerste boeddhatempel bevindt zich het Avalokitesvara schrijn.Aan de tegenoverliggende muur in deze tempel is er een afbeelding van boeddha in de derde grot van het Dunhuang grottencomplex in China.

We bezochten dit grottencomplex in 2008. Boeddhisme is naar China gekomen vanuit het westelijk gelegen India.De Mogoa caves in Dunhuang zijn geslagen in zandsteen tussen de 4de een 12de eeuw, een deel ervan is bewaard gebleven.Het Avalokitesvara boeddha beeld is gemaakt naar de boeddha-figuur uit grot 3

de afbeelding in FoGuangShan (https://aureaphronesis.wordpress.com/2017/11/19/fo-guang-shan-monastery-kaohsiung/)

Aan beide zijden van deze tempels zijn figuren in glazen panelen gemaakt

(https://aureaphronesis.wordpress.com/2017/11/19/fo-guang-shan-monastery-kaohsiung/)

elk van deze figuren is verschillend van de andere (http://www.fgsbmc.org.tw/en/ennews.aspx?NID=201706002)

In de tweede tempel bevindt zich het Golden Buddha Shrine

de gouden boeddha, foto genomen van een gebedskaartje bij het beeld op bankkaart-formaat)

dit gouden beeld van de zittende boeddha is omgeven door duizenden kleine boeddhabeeldjes(https://www.google.com/search?rlz=1C1GGRV_enID761ID762&tbm=isch&q=Avalokitesvara+shrine+foguangshan+taiwan&chips=q:avalokitesvara+shrine+foguangshan+taiwan,online_chips:buddha+statue&sa=X&ved=0ahUKEwiS9NOPvdDlAhUwGaYKHfqxDhEQ4lYIMigI&biw=1280&bih=610&dpr=1.5#imgrc=9si7C-9aXzX8rM:)

Als laatste, en misschien wel mooiste is er het Jade Buddha Shrine

de Jade boeddha, gemaakt in witte Birma-jade (http://www.fgsbmc.org.tw/en/ennews.aspx?NID=201703006)

boven het jade beeld is er een relikwie van een tand van boeddha (we zagen zo nog andere plaat)sen waar een tand van boeddha wordt bewaard) (https://www.google.com/search?q=jade+buddha+shrine+fo+guang+shan+taiwan&rlz=1C1GGRV_enID761ID762&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiC-af_w9DlAhVEJaYKHavlCCIQ_AUIEigB&biw=1280&bih=610&dpr=1.5#imgrc=Wb4pVfGGN-a3iM:)

De panelen links en rechts van het jade boeddhabeeld stellen taferelen voor en zijn ook gemaakt uit jade in verschillende kleuren.De beide zijwanden van de tempel zijn uit sandelhout gemaakt met veel gebeeldhouwde figuren (helaas nergens een foto te vinden)

Op een hogere verdieping zijn er 2 musea, een over het leven van boeddha, en een over de geschiedenis en het leven van Hsing Yun

bij de geschiedenis over het leven van boeddha maakt men gebruik van figuren, zoals hier zijn geboorte als prins Siddharta (563-483 v.C.)

men maakt ook gebruik van lichteffecten zoals deze bij de verlichting van boeddha in 528 v.C.

In het museum over deze vorm van boeddhisme, Pure Land, leren we dat Hsing Yun de humane vorm van boeddhisme predikt.Hierbij houdt hij rekening met de huidige levenswijze van mensen in een kapitalistische wereld.

de man heeft de wereld bereisd en heeft overal zijn humaan boeddhisme gepredikt. De basisprincipes zijn : geloof in de mensen, geef mensen vreugde, geef mensen hoop, zorg voor het comfort van mensen (goede werken en vrijgevigheid)

Nog een verdieping hoger en we kunnen weer buiten.Het is hier nog groter dan we ons al voorstelden

we kijken naar beneden vanaf dit terras.Wanneer we ons omdraaien zien we het grote boeddhabeeld helemaal nog niet

na vijf minuten stappen zien we het reusachtige boeddhabeeld, het beeld zelf is 50m hoog, en de totale hoogte van de gebouwen onder het beeld is ook 50m

Dit is ons laatste bezoek vanuit Kaohsiung

2 uur zuidelijker met de expressbus komen we in de zuidelijke teen van het eiland, goed voor enkele bezoeken

We verlaten de bus (met onze valiezen) bij het ‘National Museum of Marine Biology and Aquarium’.

We hebben op alle continenten zowat de grootste, mooiste, meest speciale … aquaria bezocht, deze hierbehoort zeker tot de top onder de aquaria

Er zijn hier, net zoals bij de meeste bezienswaardigheden, afsluitbare kastjes en kasten waar je bagage kan achterlaten.
Naast de noodzakelijke winkels, eet- en drinkgelegenheden, zijn er 3 zones om te bezoeken.

Zone 1 toont het leven in de waters van Taiwan, zowel zeewater als rivierwater. In feite wordt de weg van een druppel water vanaf de bovenloop van een rivier tot een eind in de oceaan, gevolgd.Op deze lange weg verandert het biotoop, en vooral het visbestand, grondig

reeds in de zee, maar nog vrij dicht bij de kust, leven deze grote garnalen

De grote zeewatertank welke het leven in de oceaan rond Taiwan toont, is 16m breed, 4m hoog , de wanden zijn 33,5 cm dik (om de waterdruk op te vangen) en er bevat meer dan 4 miljoen liter water of meer dan 4000 kubieke meter zeewater, dit is bijna de inhoud van 2 olympische zwembaden.

Er is een kleine tank met koralen

Zone 2 wordt het koninkrijk van de koralen genoemd.Koralen komen voor in tropische wateren, tussen de koralen leven heel wat soorten kleurrijke visjes veilig verstopt voor predatoren.

Enkele levende koralen

Er is hier een onderwatertunnel gebouwd waardoor bezoekers de massa’s vissen zeer goed kunnen bekijken.

Er is ook een aquarium waar een scheepswrak (nagebootst of echt) ligt zodat vissen die daar leven, ook in het aquarium kunnen gezien worden

ook de gangen waarin we wandelen zijn aangepast aan het gevoel in een scheepswrak op de zeebodem te vertoeven

En dan is er de meest spectaculaire aquarium.Hier leven 2 stuks Witte Dolfijn (Delphinapterus leucas), behorend tot de tandwalvissen.Tandwalvissen, waartoe de dolfijnen behoren, hebben tanden, dat in tegenstelling tot de baard- of baleinwalvissen welke baleinen in hun kaken hebben

Baardwalvissen hebben 2 neusgaten waardoor ze water spuiten, tandwalvissen hebben er maar één.

tekening van een baardwalvis

de twee spuitgaten op de kop

tekening van een potvis, behorend tot de tandwalvissen

Baardwalvissen voeden zich met kleine organismen die in het water leven.Enorme hoeveelheden water komen dagelijks in hun mond en worden door de baleinen gefilterd.Het water gaat weer naar buiten, het voedsel wordt ingeslikt.Tandwalvissen daar tegenover zijn vleeseters, ze voeden zich met vis en inktvis en soms ook met kleine zeezoogdieren.

De Witte Dolfijn leeft in de zeeën rond de noordpool.Het dier heeft een groot lichaam en een relatief kleine kop.Boven op de kop komt een flinke speklaag voor. De bekendste Witte Dolfijn is Moby Dick welke de poolwateren ontvluchtte en via Nederland de Rijn opzwom tot in Duitsland.

één van beide Witte Dolfijn

net zoals andere dolfijnen spelen ze graag.Eén van de twee gooit steeds de bal boven water en vangt hem weer op

De dieren maken heel wat geluiden, ze ‘spreken’.We kunnen hun geluiden horen

De Witte Dolfijn kan tot 5m lang worden, mannetjes kunnen tot 1500 kg wegen.
Helaas wordt er nog steeds op deze dieren gejaagd voor het vlees, de levertraan en de huid die verwerkt wordt tot leder!

op weg van het ene gebouw naar het andere

De derde zone wordt aangeduid met ‘Waters van de wereld’.Het gaat over de geschiedenis van het water

En van waterorganismen.Hiervoor krijgen we een 3-D bril zodat we a.h.w.in die oerzeeën zijn en de min of meer afschrikwekkende waterdieren op ons af komen.

zonder de 3D-bril lijkt het op niets

Het gaat hier ook over het ‘terug naar het water gaan’ van zee-zoogdieren zoals de walvissen en dolfijnen.Al de verschillende diersoorten bestonden, maar of de evolutie naar walvis op deze manier gebeurt is, is nog een ?We waren er niet bij ……

de voorstelling van de viervoeter waarvan men veronderstelt dat die wel eens de voorvader van de huidige walvis zou kunnen zijn

het ‘aangeklede’ dier van 60 miljoen jaar geleden

dit dier leefde in ondiep water, 50 miljoen jaar geleden.Het had hoeven

weer de ‘aangeklede’ vorm

het volgende stadium was een dier dat al meer aangepast was aan het leven in het water.Het leefde nog in de ondiepe wateren

dit dier was al aangepast aan het leven in de diepzee

de Blauwe Vinvis had een aantal kenmerken van de voorouders niet meer, anderzijds was er een volledige aanpassing aan het leven in het water

Info hier gaat ook over diepzee-dieren.Die kan men hier natuurlijk niet tonen, ze kunnen immers enkel overleven bij een zeer hoge waterdruk.
Er is wel een aquarium met een raam van 10m breedte, de hoogte is ook 10m en de dikte van het glas is 56 cm.Hier komt 720 kubieke meter water in voor.Dit om Reuzenkelp (Macrocystis pyrifera), het grootste soort algen of wieren, te tonen.

Er is een gesloten koude-aquarium waar 4 verschillende soorten pinguïns verblijven

Een tweede gesloten koude-aquarium waar dePapegaaiduiker (Fratercula sirrhata) leven

Dan is er nog een zaal waar we het één en het ander kunnen lezen over aquacultuur in Taiwan.Terwijl op wereldschaal de hoeveelheid gevangen vis grosso modo gelijk blijft gedurende de laatste 10 jaar, is er een toename van vis, geproduceerd in aquacultuur (visboerderijen).Momenteel is zowat de helft van de consumptievis afkomstig van aquacultuur.Taiwan neemt hier een belangrijke plaats in, zo lezen we hier.Op de wereldlijst van aquacultuur staat China op plaats 1, Taiwan maakt in die getallen deel uit van China

oesters worden in aquacultuur gekweekt

top 10 van de dieren welke via aquacultuur in Taiwan gekweekt worden: Tilapia, Bandeng (Chanos chanos),Reuzentandbaars (Epinephelus lanceolatus), Japanse Zeebaars, zoetwatergarnalen,aal, harder, Polydactylus (geen Nederlandse naam), schelpdieren zoals oesters en andere, goudvissen en andere siervissen

Nadien reizen we verder met en lokale bus tot Kenting, onze volgende verblijfplaats

op deze kaart is de plaats van het museum met een blauwe pijl voorgesteld, Kenting met een rode

Hetzuidelijk deel van het eiland is Kenting National Park, de oppervlakte land is 181 vierkante km.Daarnaast behoort ook 152 vierkante kilometer oceaan tot het park.Ik vind nergens een goede kaart van het gebied dat tot het park behoort.Zeker is dat er in het park een aantal deelgebieden te bezoeken zijn.Ook het museum van marine biologie ligt in zo een gebied.

Een ander deel is Sheding Park, op ongeveer 6km van Kenting dorp waar we verblijven.

3 miljoen jaar geleden lag het gebied waar we nu staan onder de zeespiegel, het was een ondiepe plek in de zee omdat na de botsing tussen de Filipijnse Zeeplaat en de Euraziatische landplaat 14 miljoen jaar geleden, de bodem steeds meer en meer werd opgeheven. In de ondiepe warme zee, 3 miljoen jaar geleden, groeiden koraalriffen (bestaan uit kalk).Schelpen van zee-organismen kwamen ook in het koraal terecht.De kalksteenmassa groeide aan.Ongeveer 1 miljoen jaar geleden werd het gebied van het huidige Taiwan in een versneld tempo opgeheven.De bergen werden gevormd en hier in het zuiden ontstond het kalk-kustterras.

Vanaf dat moment kon de verwering beginnen door water en wind.Die verwering gaat nog steeds door

door de verwering zijn er in de kalk heel wat gaten ontstaan, kalk lost immers beetje bij beetje op in (zuur) water (denk maar aan de grotten in de Ardennen)

het ingesijpelde regenwater vindt uiterst langzaam zijn weg naar onder.Hier ontspringt er een bronnetje van dit water

het gesteente is zeer poreus, valleien zijn gevormd, rotsblokken vallen, het huidige landschap is heel gevarieerd

Het gebied ligt nu 200 tot 300 m boven de zeespiegel.

Sheding was vroeger een woongebied van de Paiwan, een van de oorspronkelijke volkeren op Taiwan

een herinnering aan de Paiwan

In dit gebied maken we een aantal wandelingen, soms is het wat over rotsen klimmen of dalen, dikwijls is er een ietwat verhard pad.

af en toe gaat het pad door de rotsen

soms gaan we door een kloof met hoge, steile wanden

de plantengroei is verschillend op beschutte plaatsen, op de koraalrotsen of helemaal op de toppen van het plateau.Daar waar koraalrotsen zijn groeit de banyan heel goed (Ficus)

beeld van de vegetatie op eerder vlakke bodem

hier komen regelmatig open vlakten voor

specifieke plaatsen hebben een naam, dit is de Grote Kloof

smal en hier en daar erg rotsig, we gaan er niet door maar nemen de rondweg

en dit de Kleine Kloof

helemaal beschut tussen rotsen groeit hier een boom, nu al groot, vertakt en rechtop groeiend ….

er zijn enkele uitzichtplatforms.Wij klimmen op de hoogste

zicht op de omgeving,Hier en daar steken koraalrotsen boven het woud uit

en zicht op de woeste oostkust

Hier is de vegetatie totaal verschillend.Planten moeten hier erg resistent zijn tegen droogte, zout en vooral sterke winden.Daarom blijven de bomen vrij klein

Er komen hier een 28-tal vogelsoorten voor, wij zien er 3

Grijsborstboomekster (Dendrocitta formosae formosae)

Koningsdrogo (Dicrurus macrocercus harterti)

Taiwan bulbuul (Pycnonotus taivanus)


De vegetatie hier zorgt ook voor een veelheid aan soorten vlinders

de grote vlinder Idea leuconoe (geen Nederlandse naam) laat zich drijven met de lucht, vliegt langzaam, maar gaat zelden of nooit op een plant zitten

Tirumala limniace limniace

Cupha erymanthis

Niet ver hiervandaan is er een ander gedeelte van het Kenting Nationaal Park, nl Kenting National Forest Recreation Area.Hier is nog een gedeelte van de vroegere vegetatie aanwezig, een ander deel lijkt aangelegd te zijn.

Voor we dit gebied binnen gaan hebben we een zicht op de westkust

Veel van de infrastructuur hier was ook goed, maar wordt al geruime tijd niet meer onderhouden.Toch wat interessante planten gezien

eigenaardige en grote onrijpe vrucht van de Barringtonia asiatica, een invasieve plant welke eerder als onkruid kan gezien worden.De vruchten kunnen jaren op zee drijven, ze zijn giftig voor vissen

en hier zijn ze dan, de Taiwan makaak (Macaca cyclopis).Hier hebben ze schrik van mensen

de kalkrijke bodem is een goede vestigingsplaats voor de Bischofia javanica, een boom van stevig en groot formaat

in een gans gebied tussen en op de koraalrotsen komt de Ficus benjamina voor, een wurgplant die zijn gastheer (boom) in het begin gebruikt om voedsel, water en een hechtingsplaats te leveren

telkens gaat het hier over 1 plant

een vijver met water- en oeverplanten stelt dan weer een ander biotoop voor

in het gebied bevindt zich ook een relatief kleine druipsteengrot waar we enkele vanaf een platform in kunnen kijken

Een boom met grote plankwortels sluit ons bezoek hier af.Plankwortels dienen om voedsel en water op te nemen uit een relatief kleine bovenste laag.Ze wortelen zeer ondiep en dankzij die plankwortels hebben deze bomen toch een zekere stabiliteit

De zuidpunt van Taiwan, Eluanbi, bevindt zich eveneens in het Kenting National Park, in de zone Eluanbi Park.Op dit zuidelijke punt staat een vuurtoren, het eerste exemplaar dateerde van 1882.Het was toen erg noodzakelijk dat hier een vuurtoren werd gebouwd, gezien het aantal schipbreuken in de omgeving.

het Bashi kanaal is het water tussen het zuidoosten van Taiwan en het 200 km verder gelegen noordelijkste eiland van de Filipijnen.Beide landen eisen dit water op als territoriaal gebied omdat het binnen de 200 zeemijl zone ligt.Op de bodem liggen een groot aantal kabels voor telecommunicatie en internet.Bij zware aardbevingen in het verleden raakten vele kabels beschadigd wat zorgde voor afsnijding van contact met de buitenwereld

Op het einde van WO II werd de vuurtoren door de US Air Forces gebombardeerd, in 1947 werd de huidige lichtbaken gebouwd.

Volgens de reisgids is het licht een van de sterkste van Azië, en kan tot 20 (zee)mijl ver gezien worden, dit komt overeen met 37 km.

Vanaf de vuurtoren wandelen we tot de (bijna) zuidelijkste punt van Taiwan

hier ook heel geaccidenteerd terrein met koralen, rotsen, uitgeslepen valleien, … toch zien we vissers aan de oceaan (hoewel er een bord met ‘verboden te vissen’ staat)

Er zijn echter op deze kaap nog verschillende uitzichtpunten, grotten, kloven en zelfs de resten van een prehistorische nederzetting.De bovenste bodemlaag is ook hier opgetild koraal

een iets meer westelijk gelegen uitzichtpunt.Het terrein kan of zeer moeilijk niet betreden worden door de vele rotsen en kloven

het ganse gebied van de kaap is ook hier weer sterk geërodeerd

vroegere bewoners hadden holen om te schuimen

er is een smalle kloof waar een pad met treden gelegd is om er op een vrij comfortabele manier door te kunnen wandelen

ook hier weer een dichte begroeiing van planten welke aan deze harde omstandigheden zijn aangepast.Gedurende vele maanden is er hevige regenval en zeer sterke wind, afgezien van de tornado’s waar dikwijls bomen uitgerukt worden (dan is het park gesloten)

de Padanus (Yucca) komt ook hier voor, de plant is wel heel wat groter dan deze welke je in België als kamerplant kan vinden

soms weten we niet wat we kunnen verwachten eens in de grot …. Maar steeds valt het resultaat mee

aan de voet van deze ros zijn er 2 plaatsen waar de overhang zwart geblakerd is en die toegeschreven worden aan een prehistorische bewoning

Naast de beschutting van grotten, was er ook zoet water (regenwater dat door de kalkrotsen sijpelde) en de nabijheid van de oceaan voor het vangen van voedsel

de getuigenissen uit de prehistorie worden hier in 4 periodes onderverdeel, gaande van 6500 jaar geleden tot 1200 jaar geleden (dat was in 800 n.C.!, hier nog periode van de prehistorie)

Wat verder komen we bij de kust, echter met hoge rotsen

de ‘kussende rotsen’ dichtbij de zee

vanaf dit uitzichtpunt, hoog boven de zee, hebben we zicht op de westkust van het Kenting Nationaal Park.De driehoekige piek, de Dajianberg, is het hoogste punt en het symbool voor het Kenting Nationaal Park.De top is 318m hoog

Op afstand zien we de zuidelijke kerncentrale staan, ook in het Kenting Nationaal Park.De locatie is gekozen omwille van een veel kleinere kans op aardbevingen (op basis van aardbevingen in het verleden).De 2 centrales, Maanshan 1 en 2, produceren elk 950 MW stroom.De problematiek over al dan niet sluiten, politieke partijen die de centrales willen sluiten, veiligheid (Europese veiligheidsnormen) …. Is gelijklopende met wat we in België en Europa kennen.Wanneer alle bestaande kerncentrales werken, komt 15% van de energie van deze centrales.50% komt van thermische centrales welke op aardolie werken.Ook hier voorstanders van kernenergie om CO2 en broeikasgassen min of meer in de perken te houden, tegenstanders van de kernenergie omwille van de veiligheid.Hier in Maanshan is de opslagcapaciteit voor het radio-actief afval voldoende groot.

de twee reactoren zijn duidelijk te zien

Tijdens de namiddag wandelen we nog tot enkele rotsen in zee welkeeen naam gekregen hebben.
De eerste rots is de Frogrock, omdat ze op een kikker zou gelijken.Deze rots ligt tussen 2 zandstranden in

het zandstrand dichts bij Kenting dorp, het Dawan strand, ligt ten westen van de rots

de Frog Rock, Kikker Rots

De tweede rots wordt Sailrock genoemd omdat ze er zou uitzien als het zeil van een zeilschip.

deze rots is ooit van een nabijgelegen plateau gevallen. Omwille van de gelijkenis met het hoofd van de voormalige president Nixon, wordt deze rots ook wel de ‘Nixon’s Hoofd’ genoemd

Om de oostkust van Taiwan te bereiken moeten we eerst terug langs de westkust naar het noorden, ongeveer 1u met de express bus.Daar kunnen we dan de trein nemen die het eiland vrij zuidelijk doorsteekt om aan de oostkust terecht te komen

de lichtgroene lijn, onderaan, is deze welke we nemen om het eiland over te steken in het zuiden.Meer noordelijk zijn er enkele banen die het eiland doorsteken, deze wegen gaan door het gebergte.Dikwijls is een deel van de oversteek gesloten omwille van grondverschuivingen.Er is ook geen enkele buslijn die het eiland oversteekt centraal of zuid

Wanneer we op vrijdag vertrekken vanaf het zuidelijke punt is het stormweer.Op zee zijn er heel veel witte koppen en stuift het water op.In de hoge bus voelen we de windstoten.Eens het zuidelijkste deel voorbij, is de stormwind voorbij

we komen dichtbij de kerncentrale

Terwijl we met de bus nog langs de westkust rijden zien we hele gebieden waar aquacultuur gebeurt.De vijvers zijn niet diep, ze worden door ronddraaiende schoepen belucht.Hier worden de grote zoetwatergarnalen gekweekt

links, rechts, waar we ook kijken, overal aquacultuur

De treinrit verloopt voor het grootste gedeelte door tunnels, daartussen duikt gedurende een korte tijd een onbewoonde vallei op, om dan weer verder te gaan door de volgende tunnel.

Ook aan de oostkust is het stormweer, wat minder erg dan aan de zuidzijde.De oostkust kent steeds een ietwat koeler klimaat, met temperaturen rond 25°C ipv 30°C.

Hier komt het gebergte tot aan de zee.Af en toe komt een brede vallei uit de bergen, met momenteel weinig water.In die brede valleien liggen dorpen, er is een station.

Onze eerste korte stop is Taitung dat in een brede vallei ligt, niet zo ver van de zee.

kaart waarop Taitung, aan de zuidzijde van de oostkust, is aangeduid

Ietwat in het binnenland begonnen Japanners in de jaren 1940 met opgravingen.In 1945 echter moesten ze vertrekken en in de jaren 1990 hebben Taiwanezen de site verder onderzocht.Met de bouw echter van het nieuwe treinstation in de jaren 1980 zijn heel wat graven blootgelegd.Momenteel is het Beinan of Peinan gebied het grootste en meest productieve archeologische gebied van Taiwan.Er zijn al meer dan 20.000 voorwerpen gevonden in 1600 graven.

Om al die voorwerpen een plaats te geven is er op 7 km afstand een museum gebouwd.Niet alleen de Peinan cultuur wordt hier tentoongesteld, ook voorwerpen uit meerdere andere archeologische sites zijn hier ondergebracht.Het Museum van de Prehistorie, dat in 2002 zijn deuren opende, start met de geologie van Taiwan en eindigt met het einde van het Stenen Tijdperk dat hier veel langer duurde dan in Europa.

door de bus- en treinrit en het wachten op een lokale bus, was het al een eindje namiddag.Snel wat voedsel kopen en met een taxi naar het museum, waar we op een bank eerst ons meegebracht voedsel naar binnen speelden

Eerst nog iets over de geologie

hier in het zuidoosten bevinden we ons op de Filipijnse Zeeplaat.Het centrale gebergte en het westen echter behoren tot de Euraziatische Plaat.De Filipijnse Zeeplaat schuift onder de Euraziatische Plaat, een activiteit die zorgt voor ophoging en verplaatsing van gebieden, vulkanische activiteiten en aardbevingen

aan de oostzijde is er over de lengte van een groot deel van Taiwan een vallei te zien.Die vallei vormt de grens tussen de twee tectonische platen, hier duikt de Filipijnse Plaat onder de Euraziatische.De beweging van het kustgebied richting centraal gebergte gebeurt tegen een snelheid van 6 tot 13 cm per jaar

In het noordelijk deel van het eiland botsen de twee platen waardoor er gebergte ontstaat.Daar zijn heel wat vulkanen gevormd welke tussen 2,8 miljoen jaar en 350.000 jaar geleden veelvuldig zijn uitgebarsten.

Maar ook het grote gebied van het centraal gebergte is het gevolg van de botsing tussen beide platen.Daardoor stijgt het gebied met een snelheid van 6 tot 15 cm per jaar (de hoogte van de bergtoppen wordt regelmatig herzien)

 het zwarte gedeelte op deze kaart is het centrale bergland

Op Taiwan heeft men op verschillende plaatsen fossielen gevonden van 6 (grote) zoogdiersoorten.Dit wijst erop dat Taiwan ooit verbonden was met het vaste land

Taiwan (omcirkeld in rood)verbonden met het Aziatische vasteland

Die verbinding was er tijdens de IJstijden, toen het zeepeil meer dan 100m lager was dan nu.Doordat Taiwan met het vasteland verbonden was, was er een belangrijke route voor migratie van planten en dieren.Hier de zoogdieren welke op het huidige Taiwan voorkwamen

Chinese Stegodont

Palaeodoxodon huaihoensis

Verder was er een hertachtig dier, een hyena en een buffel, diersoorten welke ook allemaal in China gefossiliseerd zijn

In het noorden van het eiland bevindt zich het Taipei Bekken, gevormd door tectonische activiteiten (bewegingen van de aardplaten)

het bekken is ontstaan doordat het middelste gedeelte verzakt is omdat de beide buitenste platen uit elkaar schuiven

Dit gebied was zeer belangrijk bij de prehistorische mens.Hier was zoet water, was de nabijheid van de zee met zijn zeedieren, en was er een veilige beschutting

Hiermee komen we dan bij de evolutie van de mens.We zien hier een grappig, maar helaas naar waarheid, getekende evolutie van de mensapen, tot rechtop lopende mensen, tot….

kijk vooral naar de laatste 2 figuren in de evolutie

De oudste vondsten op Taiwan zijn afkomstig van de Chang-pin cultuur, ongeveer 30.000 jaar oud.De mensen kwamen van het vaste land, ze leefden in kleine groepen samen en leefden van de jacht, de visvangst en het verzamelen van eetbare planten(delen).Ze leefden niet ver van de zee in groten of overhangende rotsen.Deze prehistorische bevolking ontwikkelde pas verder door de komst van nieuwe inwijkelingen uit het vaste land, die al meer geëvolueerd waren.Dat was zo een 5000 jaar geleden.

een van de gevonden werktuigen

Er worden nog vele andere culturen besproken.

een jade siervoorwerp

megaliet

jade oorring

klei figuurtje

Ik vermeld hier de Peinan cultuur dichtbij het huidige Taitung, waar we nu zijn.Deze cultuur leefde hier 3000 jaar geleden.

men vond stenen ladders, men veronderstelt dus dat voedselvoorraden in de hoogte werden opgestapeld

stenen gebruisvoorwerpen

Wanneer jongens en meisjes volwassen werden, trok men hun bovenste hoektanden en de tweede snijtand uit, een gewoonte welke later ook door andere volkeren werd overgenomen

Naar wat men gevonden heeft veronderstelt men dat de doden onder de huizen begraven werden

wanneer een volgend familielid werd begraven, gebeurde dit in dezelfde kist als de vorige

de resten van de vorige werden wat samengelegd zodat er plaats was voor de volgende

de kisten waren gemaakt uit leisteen

 jade gebruiksvoorwerpen werden meegegeven in het graf

naast jade speerpunten.Deze voorwerpen werden ook in het dagelijkse leven gebruikt, maar deze voor het graf waren mooier bewerkt

deze jade oorring van de Peinan cultuur is het symbool van het museum geworden

0 jade armband van de Peinan cultuur, gemaakt, net zoals alle jade voorwerpen uit een soort jade afkomstig van een groeve 150 km noordelijker

De eerste en oorspronkelijke volkeren van Taiwan zijn de Austronesiërs, ze kwamen vermoedelijk van het westen en zwermden uit naar het oosten en zuiden, naar de vele eilanden.Andere theorieën vertellen net het omgekeerde, nl. dat de Taiwanese volkeren vanuit het oosten kwamen.

Eén ding is blijkbaar zeker, de Austronesiërs zijn niet verwant aan de Han (Chinezen), en evenmin aan de Papoea.Het laatste eiland dat door de Austronesiërs werd bevolkt was Nieuw-Zeeland.

Om Hualien te bereiken, 175 km meer naar het noorden, nemen we de Puyama express.Deze trein is volledig eerste klasse, de al even comfortabele Tze Chiang Express, welke we op andere momenten name, rijdt deze route niet tijdens de voormiddag.

we zijn de eerste die instappen in de wagon.10’ later zijn bijna alle stoelen bezet.Je mag maar in de wagons wanneer je een ticket met zitplaatsreservering hebt gekocht, vóór de dag van de reis.Heb je een gewoon ticket dan moet je in de ruimte bij de deuren recht staan!

Het landschap is deelswat open, daar waar er een vlakte is, ooit gevormd door een rivier.Hier wordt aan landbouw gedaan.
Op de andere plaatsen is de vlakte vrij smal en zijn er direct al hellingen te zien.Hier wordt weinig of niet aan landbouw gedaan.

een zeer brede rivierbedding, met, momenteel, heel weinig water

 in deze vlaktes kweekt men rijst.Dikwijls zijn de velden klein, goed voor familiaal gebruik

verder zien we ook bananenteelt

de rivierbodem is bedekt met meters dikke laag grind en stenen

dat grind en stenen wordt uitgeschept en weggevoerd.Is dit voor de betonproductie? Waarschijnlijk ook om de rivierbodem uit te baggeren zodat er minder kans op overstroming is na zware regenval

hier is de verhouding tussen de dikke laag grind en stenen t.o.v. de hoogte van de vrachtwagens in te schatten

in de meeste stations waar de trein gewoon doorrijdt, zien we zitbanken staan.In enkele stations echter staan er rijen houten stoelen ….

Gisteren spraken we met de eigenaar van ons verblijf.De man vertelde ons dat er hier, aan de oostkust, weinig of geen werkgelegenheid is.Jonge mensen trekken dan ook weg, naar de westkust of naar de hoofdstad.Landbouw trekt niet meer aan.Hier wonen dus nog oude mensen en wat gezinnen met kleine kinderen, mensen welke in diensten of in het toerisme werken.

Na iets minder dan 2u en 9 haltes, komen we aan in Hualien.Hier verlaten veel mensen de trein, terwijl er een ganse lading andere reizigers instapt, waarschijnlijk tot in Taipei.

het station van Hualien is modern en groot.Vandaag, zaterdag, is het hier zeer, zeer druk.

kaart waarop Hualien is aangeduid.We hebben daarnet de tropen verlaten, nu zijn we weer ten noorden van de kreeftskeerkring, dus in de subtropen

Hele busladingen (Taiwanese of Chinese) toeristen komen toe met de trein en moeten hier op bussen overstappen.De grootste toeristische trekpleister van het land ligt hier dichtbij.Morgen gaan ook wij er heen

Hier in Hualien bezoeken we het derde grote en moderne boeddhistische gebouwencomplex.
Het eerste complex, Chung Tai Chan klooster, enkele weken geleden bezocht, leidde monniken en nonnen op om spiritueel te leven.Het tweede klooster, Foguangshan, vorige week is een wereldcentrum voor humaan boeddhisme.Hier wordt gepredikt dat men o.a. goed moet doen, voor de medemens moet zorgen, ….Er wordt aan goede werken gedaan, daar waar rampen gebeuren.

Tzu Chi Campus, dat we nu bezoeken, is gesticht in 1966 door de non Cheng Yen, geboren in 1937.Hier wordt niet meer gesproken over novicen of opleiden van monniken en nonnen.Hier wordt het humaan boeddhisme voor 100% toegepast.Het geheel is een stichting, geen klooster.Al de werken en activiteiten worden door vrijwilligers uitgevoerd, ook het verzamelen van fondsen.

De stichting heeft vrijwilligers in 100 landen, en afdelingen in iets meer dan 50 landen.Er zijn meer dan 10 miljoen actieve leden, verspreid over de ganse wereld.

Haar 4 pijlers voor humaan boeddhisme zijn liefdadigheid, medische zorg, onderwijs en cultuur.

 rechtopstaand Cheng Yen, zittend haar voormalige rechterhand, een monnik.De man was bijna 100 jaar toen hij stierf

Het eerste gebouwencomplex op de campus is het medisch centrum met een groot hospitaal

de moderne vleugel van het hospitaal, aangebouwd aan een grote oudere vleugel

links is een deel van het oudere hospitaal te zien

Het eerste hospitaal werd gesticht om armen gratis de mogelijkheid te geven voor een medische behandeling.Nu is er een vorm van medische verzekering in Taiwan, waarbij Taiwanezen een kleine bijdrage moeten betalen voor medische hulp en behandeling.De overheid, de verzekeraar, betaalt artsen en ziekenhuizen.
Gratis medische hulp wordt wel geboden in andere landen waar armen zich geen doktersbezoek of medische ingreep kunnen veroorloven.In die landen wordt met lokale artsen en verpleegkundigen samen gewerkt

Het opvallende gebouw ernaast is de ‘Stilte Hall’

Wanneer we binnenkomen in het gebouw, spreekt een vriendelijke 60-jarige man ons aan.Tijdens de werkdagen is hij computeringenieur, op zaterdag en zondag is hij als vrijwilliger werkzaam in Tzu Chi, deels als informatica specialist, deels als gids.Hij leidt al 10 jaar mensen rond in de gebouwen.Hier is een mooi overzicht van de geschiedenis van de Stichting en van de grote tussenkomsten.

Bij heel wat, vooral natuur-, rampen wereldwijd heeft de Stichting aan liefdadigheid gedaan.Zij geven niet alleen voedsel, kleding, geld en andere directe hulp, maar bouwen dorpen, inclusief scholen, tempels of kerken en hospitalen opnieuw. Die hulp ging naar heel wat landen in de wereld inclusief de VS en China.De Chinese overheid aanvaardt hun hulp, ook daar waar armoede heerst, dus niet alleen bij natuurrampen.

Vrijwilligers bekommeren zich ook om mensen die ziek zijn, alleen zijn, hulp nodig hebben.

De derde pijler is onderwijs.De Stichting heeft scholen opgericht vanaf kleuter- tot einde middelbaar.Hier is Hualien is er ook de Tzu Chi boeddhistische universiteit waar verpleegkundigen, artsen en wetenschappers worden gevormd.

Een heel belangrijk item voor de non en de Stichting is zorg voor de natuur.In Taiwan zijn er dagelijks duizenden vrijwilligers welke recycleren.De Stichting heeft een eigen fabriek waar ze o.a. plastiek flessen in het recyclage proces omzetten tot textielvezels.De uniformen van de vrijwilligers, kledij welke geschonken wordt, dekens, … wordt allemaal gemaakt uit gerecycleerde grondstoffen

op de rechterzijde van het bord staan de verschillende stappen in hun recyclage vermeld.Rechts in de kasten zijn de verschillende voorwerpen te zien welke van de gerecycleerde kunststoffen worden gemaakt

een overzicht uit 2008 met de hoeveelheden gerecycleerd materiaal in Taiwan

Een ander item welke hier in het kader van ‘bescherm onze planeet’ mooi voorgesteld is, gaat over water

al deze (gevulde) flessen samen stellen de waterhoeveelheid voor op aarde.Het grootste deel echter, zeewater, is niet (direct) bruikbaar voor de mens.Al de op hun zijde hangende kubussen stellen het zeewater voor

de staande kubus onderaan stelt het zoet water voor.Er is echter slechts een klein deel zoetwater bruikbaar, het grootste deel zit in het ijs op de polen, komt onderaards voor …
Eén fles in deze groep heeft een rode dop.Dat is de hoeveelheid water dat bruikbaar is voor menselijke consumptie, dus wees er spaarzaam mee

en dan de 5 R’s om afval te verminderen: Refuse (weiger afval ) Reduce (verklein het afval ) Reuse (herbruik de dingen ) Repair (herstel wat kapot is ) en als er niets anders opzit Recycle (recycleer dan het onvermijdelijk afval )

Daarna bezoeken we de grote zaal op de bovenste verdieping

dit is geen kapel, noch tempel, noch gebedsruimte, maar een zaal waar 1000 mensen kunnen zitten, knielen, luisteren, samen zijn: het hart van de Stichting.Momenteel zijn er vrijwilligers samen in voorbereiding tot een gebeuren volgende maand

de lamellen sluiten het plafond nu af.Ze kunnen geopend worden en dan schijnen sterren naar binnen

vooraan is er een moderne voorstelling van boeddha die de wereld beschermt.Deze figuur is gemaakt door een Noord-Koreaanse kunstenaar uit miljoenen mozaïeksteentjes, symbool voor ‘als we met zijn allen samenwerken kunnen we de aarde beschermen’

de deuren van de zaal zijn in hout waarbij de lotus in houtsnijwerk vervaardigd is

terug beneden.In de grote inkomhall is tegen de verste muur dit soort huisje in hout gebouwd

centraal, gemaakt in glas, is diezelfde boeddha, die de aarde beschermd, te zien

We wandelen terug naar het centrum.Niet ver van de nachtmarkt is er een kunststraatje waar allerlei voorwerpen gemaakt en verkocht worden.Het basismateriaal is marmer uit de omgeving, hier helemaal geen koraal meer (hoewel de samenstelling van marmer ook kalk is, maar dan ontstaan onder immens hoge drukken).De marmer, waaruit de bergen bestaan, is hier heel veelkleurig

bij de toegang een monument, gemaakt uit lokale marmer.De grote marmeren bol wordt door het opstuwende water heen en weer bewogen

enkele marmeren sierstukken

Morgen bezoeken we de trekpleister voor al de toeristen

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

Anne Prachtige reis! En wat een mooie vlinders. Nog nooit zulke verzameling gezien. Geniet van het vervolg Geplaatst op 13 November 2019
[email protected] Leuke foto van jullie 2 bij Vase rock Prachtige wandelpaden langs opgetilde koraalrotsen Oesters op de vismarkt..... Veel info over zeeaquaria met witte dolfijn en reuzekelp Weeral grote boeddhistisch tempelcomplex met witte jade Boeddha Ik weet ook niets over de theorie over evolutie walvis,van land terug de zee in.... Fascinerend gekeken naar boom met plankenwortels....nog nooit over gehoord Ook Nixons head.... Ook alle jade vwn in Peinan archeologisch museum Grappige tekeningen evolutie mens... Prachtige voorstelling verhouding zoet water zeewater op aarde.... Heel boeiend onbekend avontuur voor mij Hier 11 november gisteren en heel de dag gieten......( goed voor grondwater) Veel Gr Cecile Geplaatst op 12 November 2019
Van Hulle Rita Wandelen door,langs en tussen de koraalgrotten moet een hele belevenis zijn. Het grootse aquarium,de plankwortels,boedhabeeld en omgeving....en natuurlijk de uitleg over de platentechtoniek kregen mijn aandacht. Geniet verder en wij doen dat ook. Geplaatst op 12 November 2019
LucFanGaby Moeten immense en prachtige tropische aquaria zijn ginder. Hier mosselseizoen, maar 'k wil best eens een ommetje maken om eens de 'fruits de mer' van ginder te komen savoureren: bivalven (mosselen, oesters & co), crustaceetjes (garnalen & co.), sushi met zalm, tonijn, ... allemaal levende vers, en perfect klaargemaakt. Faut un détour. Tot straks! Geplaatst op 09 November 2019
Robrecht en Isabelle Hallo Lou en Stephan. Hartelijkste dank voor jullie indrukwekkende post! We genieten volop mee (maar melden dit met een beetje vertraging :-). Het lijkt wel één grote Beauty Cave. Erg onder de indruk ook van de Tzu Chi Campus. En de tip van de 5 R's vertellen we verder. Het zal onze jongste jeugd ook enorm interesseren :-). We kijken uit naar jullie volgende post! Geniet ervan! Veel groetjes Geplaatst op 09 November 2019

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking